Tradycyjny tort Napoleon – ciasto, które kochają wszyscy. Przepis.
Choć podobne ciasta na kruchym cieście z waniliową masą są pieczone na całym świecie, to właśnie przepis na tort Napoleon jest najbardziej rozpowszechniony i lubiany nie tylko przez fanów kuchni francuskiej.
Ciasto to ma niezwykle długą tradycję i ciekawą historię, przygotowuje się już od XVII wieku. W dawnych czasach najczęściej podawano je w okresie świąt, a szczególnie Bożego Narodzenia. Z tego powodu można spotkać się z informacją, że kruszonka ozdabiająca ciasto symbolizuje śnieg.
Przepis na tort Napoleon nie należy do trudnych, trzeba jednak poświęcić trochę czasu na upieczenie ciasta. Końcowy efekt zrekompensuje jednak cały wysiłek włożony w przygotowania. To słodkie arcydzieło z pewnością zasmakuje twojej rodzinie i gościom.
Składniki
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 6 jajek
- 0,5 kg margaryny
- 1 łyżeczka soli lub sody oczyszczonej
- 1 l mleka
- 1 łyżka octu
- kilka kropel esencji waniliowej do smaku
Przygotowanie
Na początek przygotuj ciasto oraz kruszonkę do posypania wypieku na koniec. Na podstawowe ciasto wymieszaj 2 jajka, sodę lub sól z octem oraz 2,5 szklanki mąki. Do zrobienia kruszonki wykorzystaj margarynę zmieszaną z pozostałą mąką (około 2 szklanki). Połączone składniki zmiel, tak, aby powstała drobna kruszonka.
Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj dość cienko. Posyp jego całą powierzchnię równomiernie margarynową kruszonką i delikatnie złóż je na pół. Ponownie delikatnie rozwałkuj ciasto i ponownie złóż je na pół. Powtórz wałkowanie i składanie jeszcze 3 razy. Na koniec podziel ciasto na 8 kawałków tej samej wielkości, odłóż je do lodówki na około 3 godziny.
Później wyjmij ciasto i uformuj z niego cienkie, okrągłe placki. Piecz je w 180 stopniach przez mniej więcej 20 minut.
Gdy ciasto się piecze, przygotuj krem. 4 jajka ubij z cukrem i wanilią w rondelku, a następnie umieść na małym ogniu. Powoli dolewaj do nich mleko, mieszaj cały czas i podgrzewaj aż krem zgęstnieje.
Comments are closed.