Są tak dobre, że nigdy nie będziesz chciał zrobić kolejnych: Te placki ziemniaczane są lepsze od tradycyjnych.

Cienkie placki ziemniaczane są alternatywą dla tradycyjnych naleśników.

Ten sekretny przepis na placki ziemniaczane jest idealnym wyborem, jeśli masz dość tradycyjnych placków lub chcesz spróbować czegoś innego. Te placki ziemniaczane smakują o wiele lepiej niż tradycyjne. Możesz je zrobić z dowolnym nadzieniem, które lubisz. Ten przepis jest idealny dla każdego, kto uwielbia eksperymentować w kuchni.

Składniki:

  • ziemniaki – 4-5 szt.
  • Mąka pszenna 250-300g
  • jajka – 3 szt.
  • Olej słonecznikowy – 5 łyżek stołowych
  • Mleko – 250 -300 ml
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Czosnek – 3-4 ząbki
  • Szczypta ziół
  • sól – szczypta

Sposób przygotowania:

Obierz ziemniaki, umyj je, a następnie pokrój na cztery części. Następnie ugotuj je w osolonej wodzie w dużym garnku. Po ich ostygnięciu zblenduj ziemniaki z wodą, aby powstała gładka pasta.

Następnie dodaj mleko, jajka, mąkę i rozgnieciony czosnek. Dobrze wymieszać. Dodaj do miski olej roślinny i dopraw łyżeczką soli. Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj i pozwól odpocząć przez około 25 minut. W małym rondlu podgrzej olej i dodaj ciasto.

Usmaż z obu stron. Posyp je pietruszką, koperkiem lub innymi ulubionymi ziołami. Trzeba uważać, bo naleśniki mogą zrobić się bardzo chrupiące, więc trzeba zachować ostrożność przy ich odwracaniu. No i proszę!!! Te pyszne naleśniki są świetne z mięsem, warzywami i innymi potrawami.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!