Lekkie i puszyste węgierskie naleśniki – smaczne są nawet bez nadzienia. Raz dwa i gotowe
Naleśniki są wspaniałym daniem – szybkie, proste i pyszne. Zna je każdy z nas, a każda rodzina ma na nie własne przepisy i pomysły.
Na słodko, na słono, zapiekane lub zalane sosem. Możliwości są nieskończone, ale dziś zaproponuję wam mój ulubiony i wyjątkowy wariant – naleśniki węgierskie! Są bajecznie puszyste i lekkie, a ich przygotowanie jest szalenie proste.
Składniki:
- 250g pszennej mąki,
- 15g drożdży,
- 300ml mleka,
- 2 jajka,
- cukier według uznania,
- sól, olej
Przygotowanie:
Rozdrobnione drożdże dodaj do połowy mleka – pamiętaj, aby było ciepłe – wymieszaj.
Żółtka oddziel od białek. Następnie białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do roztworu drożdży dodaj żółtka, a później resztę mleka oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj. Na koniec delikatnie dodaj do masy ubite białka i ostrożnie wymieszaj. Odstaw masę na 15 minut. Porcje ciasta smaż na rozgrzanym oleju około dwóch minut z każdej strony, aż będą rumiane. Smacznego!
Comments are closed.