Naleśniki, których jeszcze nigdy nie jadłaś. Wypróbuj przepis, którego nauczyłam się od tureckiej gospodyni.
Poznaj przepis na naleśniki na zakwasie, które są doskonałym pomysłem na śniadanie dla całej rodziny. Warto spróbować!
Składniki:
- 3 banany,
- 2 jajka,
- 260 g mąki,
- 200 ml wody,
- 200 ml mleka,
- 2-3 łyżki cukru pudru,
- łyżka suchych drożdży,
- olej słonecznikowy,
- szczypta soli.
Jako dodatki:
- nutella,
- owoce,
- czekolada,
- bita śmietana,
- twarożek.
Sposób przygotowania:
Obierz banany i pokrój je w plastry. Następnie umieść w większej misce. Dodaj do nich cukier, sól oraz jajka.
Dolej także mleko i odmierz drożdże. Całość miksuj blenderem aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodaj mąkę i ciepłą wodę. Wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki, aby nie zrobiły się grudki.
Przykryj miskę folią i odstaw do wyrastania na trzydzieści minut.
Po tym czasie delikatnie przemieszaj ciasto.
Nasmaruj patelnię olejem, a gdy się rozgrzeje, zacznij wlewać ciasto chochlą. Smaż tak jak zwykłe naleśniki.
Po odwróceniu na drugą stronę, posmaruj naleśnik odrobiną oleju. Smaruj także patelnię przed każdym kolejnym naleśnikiem.
Comments are closed.