Zapiekane naleśniki bez mąki – jem je z twarogiem co drugi dzień, choć jestem na diecie
Szukasz przepisów na awaryjne sytuacje! Lodówka jest pusta, a domownicy skarżą się na głód?
Uratują się szybkie w przygotowaniu i sycące naleśniki! Te delikatne naleśniki z twarogiem zachwycą Twoje dzieci i musisz uważać, bo błyskawicznie znikają ze stołu!
SKŁADNIKI:
- 500 ml mleka
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 2 łyżki oleju, na przykład słonecznikowego
- 300 g twarogu
- 150 g śmietany (albo jogurtu naturalnego – wariant dietetyczny)
- cukier – do smaku (albo ksylitol – wariant dietetyczny)
- masło
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
5 jajek roztrzep trzepaczką albo widelcem i dodaj do nich cukier (ksylitol). Dodawaj stopniowo mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszaj tak, aby nie było grudek.
Dodaj olej słonecznikowy oraz mleko. Patelnię posmaruj masłem i smaż na niej naleśniki. Gdy naleśniki będą już gotowe, przygotuj nadzienie. W tym celu utrzyj twaróg z jednym jajkiem i cukrem (ksylitolem).
Masę twarogową rozsmaruj na naleśnikach i zawiń je w rulony. Umieść naleśniki na blaszce do pieczenia, a potem wysmaruj je śmietaną (jogurtem naturalnym).
Comments are closed.