Placki ziemniaczane nadziewane mięsem – tego jeszcze nie jadłeś. Kulinarny HIT.

Znudziły ci się tradycyjne placki ziemniaczane? Co powiesz na te nadziewane… mięsem? Tak! Zaskocz swoich bliskich, przyrządzając im tę sycącą, przepyszną potrawę, którą pokocha każdy.

Składniki:

  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 kg ziemniaków
  • 5 jajek
  • 1 cebula
  • 100 g twardego sera
  • 6-8 plastrów polędwicy wieprzowej
  • olej
  • sól oraz pieprz do smaku

Przepis:

Zacznij od obrania ziemniaków i starcia ich na tarce o dużych oczkach. Następnie przełóż je do miski i zalej zimną wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi – sprawi to, że placki będą ekstra chrupiące. Plastry schabu delikatnie rozbij tłuczkiem, najlepiej przykrywając je folią spożywczą. Posól je oraz popieprz do smaku.

Ziemniaki odciśnij z wody i przełóż do suchej miski. Do środka wbij 3 jajka, dodaj startą cebulę, mąkę pszenną, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Nagrzej piekarnik do 180°C. Na głębokim talerzu roztrzep 2 pozostałe jajka i obtaczaj w nich plastry schabu. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładaj kolejno warstwę masy ziemniaczanej, plaster schabu i drugą warstwę ziemniaków.

Placki smaż z obu stron przez około dwie-trzy minuty, po czym przełóż je na ręcznik papierowy. W ten sposób przygotowuj placki aż do zużycia całej polędwicy.

Usmażone placki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz je przez 20-25 minut. Ser zetrzyj i posyp nim placki, po czym pozwól im się piec aż do rozpuszczenia sera, przez koło 5-7 minut. Tak przygotowane danie możesz posypać koperkiem i podawać.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!