Z tym przepisem zawsze wychodzą mi idealnie. Domowe bułeczki bez drożdży z przepysznym nadzieniem.

Dziś chcemy obalić mit, że chcąc upiec domowe nadziewane bułeczki potrzebujesz w kuchni sporo czasu. Podzielimy się prostym i szybkim przepisem na domowe wypieki!

Ciasto nie zawiera drożdży więc nie musisz czekać, aż urośnie. Jako nadzienie proponujemy dziś serek topiony z ziołami i jajkiem. Ale możesz oczywiście wybrać to co lubisz najbardziej.

Składniki

  • Kefir 200 ml
  • Mąka pszenna 4 szklanki
  • Soda 1 łyżeczka
  • Jajko 3 sztuki
  • Serek topiony w bloku 100 g
  • Koperek 30 g
  • Szczypiorek 30 g
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Żółtko 1 sztuka

Przygotowanie

Do kefiru dodaj sodę i wymieszaj, dodaj 2 jajka i 0,25 łyżeczki soli, ponownie wymieszaj. Następnie przesiej mąkę. Zagnieć ciasto. Pokrój jedno ugotowane jajko w małą kostkę. Zetrzyj serek na tarce. Posiekaj szczypiorek i koperek. Wymieszaj wszystkie te składniki nadzienia, posól pozostałą solą.

Ciasto podziel na małe równe części, rozwałkuj na okrągłe placki o grubości około 0,5 cm. Włóż nadzienie do środka ciasta, złącz krawędzie i uformuj bułeczki. Połóż je na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem. Nasmaruj górę żółtkiem.

Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez 30 minut. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!