Z tym przepisem zawsze wychodzą mi idealnie. Domowe bułeczki bez drożdży z przepysznym nadzieniem.
Dziś chcemy obalić mit, że chcąc upiec domowe nadziewane bułeczki potrzebujesz w kuchni sporo czasu. Podzielimy się prostym i szybkim przepisem na domowe wypieki!
Ciasto nie zawiera drożdży więc nie musisz czekać, aż urośnie. Jako nadzienie proponujemy dziś serek topiony z ziołami i jajkiem. Ale możesz oczywiście wybrać to co lubisz najbardziej.
Składniki
- Kefir 200 ml
- Mąka pszenna 4 szklanki
- Soda 1 łyżeczka
- Jajko 3 sztuki
- Serek topiony w bloku 100 g
- Koperek 30 g
- Szczypiorek 30 g
- Sól 0,5 łyżeczki
- Żółtko 1 sztuka
Przygotowanie
Do kefiru dodaj sodę i wymieszaj, dodaj 2 jajka i 0,25 łyżeczki soli, ponownie wymieszaj. Następnie przesiej mąkę. Zagnieć ciasto. Pokrój jedno ugotowane jajko w małą kostkę. Zetrzyj serek na tarce. Posiekaj szczypiorek i koperek. Wymieszaj wszystkie te składniki nadzienia, posól pozostałą solą.
Ciasto podziel na małe równe części, rozwałkuj na okrągłe placki o grubości około 0,5 cm. Włóż nadzienie do środka ciasta, złącz krawędzie i uformuj bułeczki. Połóż je na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem. Nasmaruj górę żółtkiem.
Comments are closed.