Smakuje obłędnie. Każdy poprosi o przepis na ten murzynek z masą jogurtową.
Super przepis na murzynka z masą jogurtową. Zamiast bitej śmietany, użyty został jogurt grecki, który jest lekko kwaskowaty, ale w połączeniu ze słodkim murzynkiem, brak cukru jest prawie nie zauważalny 🙂
- Blaszka wymiary : 26 x 36
- Temp. pieczenia 180 st
- Czas pieczenia ok. 40 minut
Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 1/3 szkl. wody
- 200 g margaryny
- 5 jajek
- 1 op. cukru waniliowego ( 16 g )
- 3 łyżki oleju
- 5 łyżeczek kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jogurtowa:
- 200 g margaryny
- 2 jogurty greckie ( po 400 g )
- 2 łyżki żelatyny
- 1 łyżka cukru pudru ( dałam 2 łyżki )
Polewa czekoladowa:
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki margaryny
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
Ponadto:
- tłuszcz do blaszki
- papier do pieczenia
- wiórki kokosowe do posypania na wierzch ciasta
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Margarynę , olej, wodę , cukier i kakao podgrzewać na małym ogniu , cały czas mieszając , do chwili gdy powstanie gęsta jednolita masa. Do ostudzonej masy dodać żółtka, miksując. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Białka ubić , dodawać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Blaszkę o wymiarach 26 x 36 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować tłuszczem . Ciasto wyłożyć do foremki. Piec ok. 40 minut w temp. 180 C.
Masa jogurtowa:
- Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody.
- Margarynę utrzeć z cukrem.
- Dodawać małymi porcjami jogurt a następnie żelatynę.
Polewa:
Do rondelka wsypujemy cukier , kakao i wlewamy mleko. Gdy wszystkie składniki sie rozpuszczą dodajemy margarynę i mieszamy do momentu powstania jednolitej masy.
Murzynek z masą jogurtową.
- Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż.
- Płaty ciasta przełożyć masą.
- Polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Comments are closed.