Ptasie Mleczko: łagodne i rozpływające się w ustach. Zaskoczę Cie tym przepisem.

Ptasie Mleczko: łagodne i rozpływające się w ustach!

Niełatwo jest spotkać człowieka, który nie próbował nigdy słodkiej przekąski „Ptasie Mleczko”. Wszyscy ją uwielbiają. Polecam Ci więc zrobić taką pyszną słodkość w domu!

Składniki, których potrzebujesz do przyrządzenia ptasiego mleczka to: 

  • 3 białka,
  • 80 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • 140g cukru,
  • 50g masła,
  • 15g żelatyny w proszku,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania: 

Rozrób żelatynę w proszku z 4 łyżeczkami wody i odczekaj przez 5 minut. Wyłóż szklaną foremkę folią spożywczą. W tym samym czasie na małym ogniu grzej masło z mlekiem.

Gdy masło rozpuści się, to zdejmij garnek z ognia i poczekaj, aż wystygnie. Następnie do uprzednio rozpuszczonej żelatyny dodaj 70 g cukru i podgrzewaj całość w garnuszku.

Gotuj tak długo, aż wszystko się rozpuści, ale nie doprowadź do wrzenia. Odstaw zawartość garnuszka do wystygnięcia.

Ubij teraz pianę z białek i pomalutku dodawaj do niej pozostałe 70 g cukru, których nie wykorzystałeś do podgrzewania żelatyny. Kiedy białka będą już idealnie ubite, dolej do nich żelatynę z cukrem z garnuszka oraz uprzednio przygotowane w garnku mleko z rozpuszczonym masłem.

Przygotowaną mieszankę posyp ekstraktem cukru waniliowego i ponownie wymieszaj całość. Całość mieszanki wlej do szklanej formy, wyrównaj masę tak, aby nic nie wystawało poza formę i odstaw na noc do lodówki po to, aby przygotowana masa mogła się schłodzić.

Przed jedzeniem posmaruj piankę gorzką, rozpuszczoną czekoladą. Czekolada powinna być ciepła, ale nie gorąca. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!