Smakuje obłędnie, wychodzi każdemu: Migdałowiec bez pieczenia.
Kalorycznie, słodko i pysznie 🙂 Karnawał wciąż trwa, zatem zapomnijmy o kaloriach i zajadajmy się taka pychotka jaka jest Migdałowiec według przepisu siostry Anastazji. Proste w wykonaniu, polecam nawet początkującym .
Wymiary blaszki: 32×22
Składniki:
- 2 paczki słonych krakersów
- 100 g płatków migdałowych
- 250 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- puszka kajmaku
- 3 łyżeczki żelatyny
- 500 ml śmietanki 30%
- 1 cukier wanilinowy
- 1 l mleka
- 1 łyżeczka cukru pudru
Migdałowiec:
- Warstwa krakersów
- Zimna masa budyniowa
- Krakersy
- Kajmak
- Bita śmietana
- Uprażone migdaly
Sposób przygotowania:
Do miski wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka, wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko miksujemy. Do garnka wlewamy resztę mleka, wrzucamy masło, cukier wanilinowy i cukier. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy małym strumieniem, zmiksowane mleko z proszkiem budyniowym i jajkiem.
Cały czas mieszamy, żeby nie powstały grudki, gdy utworzy nam się już gładki budyń , odstawiamy w chłodne miejsce i studzimy. Migdały prażymy na suchej patelni, co jakiś czas podrzucajmy,aby uniknąć przypalenia migdałów. Żelatyne rozpuszczamy w 1/3 szklance ciepłej wody. Śmietankę miksujemy z 1 łyżeczką cukru pudru. Gdy będzie już gęsta, wlewamy pomału żelatyne i mieszamy.
Comments are closed.