Odkąd znam ten przepis – nie chcę innego. Przepis na miękkie i bardzo soczyste mięso – ten przepis jest z nami od 25 lat.
Przedstawiamy wyjątkowy przepis na miękkie i soczyste mięso w sosie własnym. Ta potrawa gości na naszym stole już wiele lat.
Kawałki delikatnego mięsa w sosie z delikatnym posmakiem czosnku to doskonałe danie, które sprawdzi się jako szybki lunch do pracy, ale również posiłek na świąteczny stół. To bardzo smaczna potrawa, zaś mięso zawsze wychodzi idealnie soczyste.
Jako dodatek do tego dania świetnie sprawdzą się gotowane ziemniaki posypane świeżym koperkiem, puree lub złociste frytki.
Czego będziesz potrzebować?
- 6 kawałków dowolnego mięsa
- 2 ząbki czosnku
- 100ml oleju
- 2 stołowe łyżki mąki
- 700ml wody
- sól
- zestaw ulubionych przypraw
Sposób przygotowania:
Do tego przepisu idealnie nada się mięso wieprzowe, z indyka bądź wołowina. Mięso należy pokroić na sześć równych plastrów i obtoczyć z obu stron w mące. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso z dwóch stron (każda strona po kilka minut). Mięso przekładamy na talerz.
Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa usmaż pokrojony drobno czosnek, uważając by go nie przypalić. Dla pewności smaż na małej mocy. Następnie dolej wodę, dodaj sól i przyprawy. Wymieszaj. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Powstałym sosem zalej mięso.
Comments are closed.