Bochenek Mięsa – oto najlepsza domowa rolada mięsna. Hit w mojej kuchni
Jeżeli masz już dość kupnych wędlin, w których jest więcej spulchniaczy i wody zamiast mięsa to musisz koniecznie wypróbować ten przepis na mięsny bochenek.
Smaczny, aromatyczny, sycący blok mięsa idealnie nada się jako dodatek na kanapki lub mięsna wkładka do sałatki.
Składniki
- Mielona wieprzowina 500 g
- Mielona wołowina 300 g
- Sól do smaku
- Pieprz czarny mielony do smaku
- Pieczarki 100 g
- Twardy ser 2 łyżki
- Mozzarella 100-150 g
- Pietruszka 1 łyżka
Przygotowanie
Przygotuj dużą miskę w której połączysz mięso z solą, pieprzem, posiekanymi pieczarkami, starkowanym żółtym serem, posiekaną natką pietruszki. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać.
Gotową masę mięsną z dodatkami należy przełożyć na kartkę pergaminu, formując kształt prostokąta. Na środku trzeba rozłożyć plastry mozzarelli.
Krawędzie pergaminu należy zwinąć, by utworzył się ciasny bochenek. Brzegi farszu trzeba schować, by nie podczas pieczenia ser nie wypłynął.
Tak przygotowany mięsny bochenek należy owinąć kolejnymi dwoma lub trzema warstwami pergaminu i zawiązać jego końce.
Mięsny bochenek należy piec w 180 stopniach przez około 45 minut. Po upieczeniu bochenek trzeba odstawić, by się schłodził, potem włożyć do lodówki na kilka godzin.
Comments are closed.