Każdy ją uwielbia, dlatego zdradzam przepis: Miękka i soczysta roladka z mięsa mielonego wg przepisu mojej babci.
Dla lepszego smaku przygotuj mięso dzień wcześniej. Zmielone mięso wieprzowe połącz z przyprawami. Przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj z mięsem. Dodaj mleko i odrobinę soli.
Całość wyrób na jednolitą masę i odstaw do lodówki. Kolejnego dnia podziel mięso na dwie równe części i uformuj z nich dwa prostokąty.
Zetrzyj na tarce ser. Roladę posmaruj musztardą lub ketchupem a na wierzch dodaj tarty ser.
Mięso zwiń w rolady. Przygotuj blaszkę do pieczenia. Wyłóż ją papierem. Roladę delikatnie przełóż do blaszki.
Posmaruj wierzch kwaśną śmietaną (ja daję jej sporo) i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz 45 minut.
Comments are closed.