Niezwykle prosty i tani przepis – Spróbuj koniecznie a na pewno Ci posmakuje i Twojej rodzinie.

Poniżej przepis na starożytne sycące danie, w dodatku proste, szybkie i tanie! Kapusta po morawsku wspaniale pasuje jako propozycja obiadowa. Każdy kto je spróbuje, z pewnością będzie chciał jadać je częściej.

Składniki na 12szt:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 300 g kapusty
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (lub majonezu)
  • 3 gałązki pietruszki
  • 150 g dowolnego mięsa mielonego
  • 75 g cebuli

Przygotowanie:

Cebulę obierz i umyj. Umyj kapustę i zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach razem z cebulą. (zamiast tego ewentualnie możesz je drobno posiekać nożem)

Przełóż je do miski i zalej wrzątkiem zostawiając na dwie minuty. Następnie to odcedź. Umyj pietruszkę i drobno pokrój. Do cebuli i kapusty dodaj mięso oraz pietruszkę.

Dołóż śmietanę, jajko, mąkę, i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ręką. Z powstałej masy ulep kotleciki, tocząc kulki i spłaszczając je. Przygotuj blaszkę, wyłóż ją papierem do pieczenia i ułóż na nim kotlety.

Wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika do temperatury 200°C i piecz je przez 30 minut, aż się zarumienią i nie będą surowe.

Gotowe możesz polać masłem lub podać z wybranym sosem. Pasują do nich pieczone ziemniaki czy frytki oraz surówka czy bukiet warzyw. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!