Niezwykle prosty i tani przepis – Spróbuj koniecznie a na pewno Ci posmakuje i Twojej rodzinie.
Poniżej przepis na starożytne sycące danie, w dodatku proste, szybkie i tanie! Kapusta po morawsku wspaniale pasuje jako propozycja obiadowa. Każdy kto je spróbuje, z pewnością będzie chciał jadać je częściej.
Składniki na 12szt:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 300 g kapusty
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (lub majonezu)
- 3 gałązki pietruszki
- 150 g dowolnego mięsa mielonego
- 75 g cebuli
Przygotowanie:
Cebulę obierz i umyj. Umyj kapustę i zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach razem z cebulą. (zamiast tego ewentualnie możesz je drobno posiekać nożem)
Przełóż je do miski i zalej wrzątkiem zostawiając na dwie minuty. Następnie to odcedź. Umyj pietruszkę i drobno pokrój. Do cebuli i kapusty dodaj mięso oraz pietruszkę.
Dołóż śmietanę, jajko, mąkę, i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ręką. Z powstałej masy ulep kotleciki, tocząc kulki i spłaszczając je. Przygotuj blaszkę, wyłóż ją papierem do pieczenia i ułóż na nim kotlety.
Wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika do temperatury 200°C i piecz je przez 30 minut, aż się zarumienią i nie będą surowe.
Comments are closed.