Soczyste i rozpływające się w ustach: Pyszne medaliony wieprzowe w sosie śmietanowym. Oto przepis
Na pewno zakochasz się w tym delikatnym i soczystym mięsie w pysznym sosie śmietanowym według przepisu od mojej koleżanki.
Składniki:
- 600 g polędwicy wieprzowej
- sól i mielony czarny pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- olej roślinny
- 100 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 50 g masła
- 3 liście szałwii
- 40 g mąki pszennej
- 100 ml białego wina
- 400 ml bulionu wołowego
- 120 g serka topionego
Przygotowanie:
Zaczynamy od polędwicy wieprzowej. Pokrój na równe kawałki o szerokości dużego noża.
Kawałki mięsa solimy i doprawiamy, wkładamy do miski i polewamy oliwą. Odstawić na 10 minut by mięso przeszło przyprawami. W międzyczasie obierz czosnek i cebulę i drobno posiekaj. Następnie upiecz mięso na gorącej patelni z olejem roślinnym z obu stron.
Następnie wykładamy mięso na miskę i pozwalamy, aby masło rozpłynęło się na patelni, na której smażymy cebulę z czosnkiem. Dodać liście szałwii i oprószyć mąką. Smaż przez kilka minut, cały czas mieszając.
Następnie wlej białe wino, sól, dopraw, wymieszaj. Dodajemy bulion. Gotuj przez około 3 minuty, cały czas mieszając .
Do sosu dodaj ser, mieszając, pozwalając mu się rozpuścić. Następnie przecedź sos przez sito.
Na koniec polej mięso sosem i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Comments are closed.