Z tego przepisu wychodzi przepyszne ciasto maślane z jabłkami. Goście błagają o przepis
Marzysz o cieście, które nie wymaga posiadania wielkich umiejętności cukierniczych i nie zajmuje dużo czasu? To maślane ciasto z jabłkami jest w takim razie idealne dla Ciebie!
W pierwszym momencie można pomylić je z szarlotką, jednak już po pierwszym kęsie przekonasz się, że jest ono niezwykłe!
Krok po kroku
Pierwszą czynnością, którą musisz zrobić, jest włączenie piekarnika. W czasie, w którym będzie się nagrzewał, przygotujesz ciasto i wstawisz je już do nagrzanego.
1 kg jabłek obierz, posiekaj na drobno i włóż do miseczki, a następnie zroś dwiema łyżeczkami soku z cytryny i dobrze go rozprowadź.
W osobnym naczyniu wymieszaj ćwierć kilograma miękkiego masła z 2 łyżkami cukru waniliowego oraz 250 g białego i pół łyżeczki soli. Kolejno zmiksuj z 4 jajkami, dodając po jednym i nie przestając mieszać.
Do ciasta przesiej 0,3 kg mąki i zagnieć masę. Potem musisz ostrożnie dodawać jabłka. Najlepiej nie używać wtedy miksera, gdyż może zgnieść owoce i do ciasta dostanie się wtedy za dużo wody.
Piecz najlepiej na papierze do pieczenia przez 20-30 min. Gdy ciasto ostygnie, przyprósz je cukrem pudrem.
Comments are closed.