Proste w wykonaniu, idealny smak. Kawowy krem Mascarpone w 5 minut.
Krem przyrządzisz w dosłowne 5 minut! Jest rewelacyjnym dodatkiem do ciasta i tortów, niezwykle smaczny i aksamitny w konsystencji.
Może stanowić krem do włoskiego ciasta tiramisu, zastępując tradycyjną masę z żółtek. Jest tak samo pyszny, ale i bardziej aromatyczny. Jeśli nie przepadasz za kawą lub chcesz przyrządzić krem dla dzieci, możesz zastąpić kawę odrobiną kakao, najlepiej takiego o wysokiej jakości, z dużą zawartością tłuszczu – jest wtedy bardziej wyraziste w smaku.
Kremy na bazie śmietanki i mascarpone dobrze jest przygotowywać mniej więcej w proporcji 1:1. Wtedy masa jest odpowiednio gęsta.
Składniki:
- 250 g serka mascarpone ( standardowe opakowanie)
- 250 ml bitej śmietany
- 100 cukru pudru
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki stołowe czystej wody
Sposób przygotowania:
Dodaj kawę do ciepłej wody, rozpuść dokładnie mieszając. Dodaj do śmietany i serka mascarpone i połącz dokładnie składniki za pomocą miksera.
Następnie dodaj cukier puder i zmiksuj na jednolitą, gładką masę. Nie mieszaj za długo, by śmietana się nie zważyła!
Użyj tego kremu do wykonania ciasta tiramisu, choć pamiętaj, by go dobrze schłodzić, by nabrał gęstej konsystencji. Do przygotowania kremu możesz użyć kawy bezkofeinowej.
Comments are closed.