Wyjątkowy przepis na doskonałe udka z kurczaka w pysznej marynacie, które zasmakują wszystkim domownikom.
Udka z kurczaka dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Następnie przełóż je do większej miski. Przypraw udka czerwoną papryką, dodaj czarny pieprz i delikatnie posól. Do osobnej miseczki wlej sos sojowy, miód, olej, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj.
Większą ilość marynaty przelej do miski z udkami, dokładnie wetrzyj marynatę w kurczaka i odstaw na conajmniej pół godziny. W tym czasie przygotuj dodatki. Ziemniaki pokrój w dość grubą kostkę i przełóż je do żaroodpornego naczynia.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni i włóż do niego naczynie z ziemniakami na około pół godziny. Przygotuj blachę do pieczenia rozkładając na niej papier i ułóż na nim udka z kurczaka. Piecz w 190 stopniach, przez 40-45 minut. W tym czasie wróć do przygotowania dodatków zaczynając od pokrojenia cebuli w piórka.
Rozgrzej olej na patelni i delikatnie podsmaż cebulę. Dodaj do niej czosnek, pieczarki, odrobinę pieprzu oraz soli. Podsmażone warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, układając je równomiernie na ziemniakach. W miseczce wymieszaj jajko, śmietanę i starty na małych oczkach ser żółty.
Przelej zawartość miseczki do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika przez kolejne 25min. Kurczaka polej resztą marynaty i włóż blachę do piekarnika z naczyniem, 10 minut przed wyjęciem dodatków. Ciesz się pysznym obiadem i zachwytem Twoich bliskich!
Comments are closed.