Poznaj moją najlepszą surówkę do obiadu – Pikantna marynowana kapusta – Uwielbiana przez gości i domowników.
Najlepsza surówka do obiadu, pikantna, marynowana kapusta – uwielbiana przez gości i domowników
Kapustę kiszona uwielbiamy nie tylko za wyjątkowy smak, który wzbogaca wiele dań, ale też za właściwości zdrowotne, w tym dużą zawartość witaminy C. Trudno o bardziej wartościową surówkę niż kapusta kiszona.
Poznaj przepis na tę wspaniałą potrawę w wersji pikantnej! Niepowtarzalny smak i nutka pikanterii sprawią, że wszyscy będą zachwyceni tym wspaniałym dodatkiem do obiadu.
Składniki:
- 2 kilogramy białej kapusty
- 4 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 litr wody
- 100 g cukru
- 2 łyżki soli
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 5 goździków
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 100 ml octu
Przygotowanie
Kapustę umyć i posiekać. Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek oraz papryczkę chili drobno posiekać.
Cukier rozpuścić w wodzie, do cukru dodać sól i przyprawy, wszystko razem doprowadzić do wrzenia. Po krótkim zagotowaniu marynatę odstawić do ostudzenia, gdy nabierze właściwej temperatury wlać do niej ocet.
W beczce lub innym przeznaczonym do tego naczyniu układać kapustę, marchewkę i czosnek warstwami, naprzemiennie.
Warzywa zalać przygotowaną wcześniej marynatą, wszystko razem przygnieść ciężkim, czystym przedmiotem, odstawić w chłodne miejsce na minimum 24 godziny.
Pikantna, marynowana kapusta jest już gotowa. Kapustę można bardzo długo przechowywać w lodówce, bez obaw, że straci na wartości lub ulegnie zepsuciu.
Comments are closed.