Nawet lepsza niż ogórki. Chrupiąca marynowana cukinia: odczekaj 20 minut i gotowe.

Marynowana cukinia w torebce to wartościowa, pełna witamin przekąska idealna na co dzień i na różnego typu uroczystości czy grilla. Zrobisz ją w zaledwie 20 minut, a jej smak od razu zachwyci Twoich gości!

Składniki:

  • 650 g cukinii
  • 60 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka kopru
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1,5-2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,25 łyżeczki cukru
  • 0,25 łyżeczki papryki

Przygotowanie:

Cukinię umyj, pokrój w cienkie kółka (o grubości około 2 mm). Pokrój  także cebulę na pół-pierścienie i posiekaj koperek. Umieść wszystkie te składniki w rękawie do pieczenia lub woreczku. Dodaj również czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, sól, paprykę i musztardę.

Wlej ocet do rękawa i mocno ją zawiąż. Dobrze wstrząśnij składnikami, aby marynata równomiernie pokryła cukinię. Włóż do lodówki na 20 minut.

Po upływie wymaganego czasu wyjmij przekąskę z lodówki i razem z marynatą wlej do naczynia do serwowania. Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!