3 przepisy na niskokaloryczne sałatki marchewkowe – Jedz nawet po 22.00 i nie obawiaj się że przytyjesz
Surówki to świetny, zdrowy i zazwyczaj niskokaloryczny dodatek do obiadu. Czasem są tak pyszne, że ma się chęć zapełnić nimi cały talerz obiadowy.
Poniżej przedstawiam 3 najsmaczniejsze surówki na bazie marchewki. Idealne dla osób zdrowo odżywiających się oraz tych liczących kalorie. Marchew ceniona jest za ogromna ilość witamin i minerałów, a także błonnika. Spożywana codziennie korzystnie wpłynie na kondycję naszej cery, włosów i paznokci ze względu na zawarty w niej beta- kaeroten.
Zapobiega rozwojowi chorób serca, przyczynia się do równowagi cholesterolu we krwi oraz chroni przed udarami. Doskonale podwyższa odporność i dodaje wigoru. Pod względem kulinarnym świetnie sprawdza się na wiele różnych sposobów: smakuje zarówno na surowo, jak i po upieczeniu. Sok marchewkowy stanowi świetną opcję dla zabieganych.
Pamiętajmy, iż najlepiej łączyć jej spożycie z produktami tłuszczowymi dla lepszej wchłanialności zawartych w niej witamin A i D. Warto udusić ją z odrobiną masła, bądź do soku dodać zmielone nasiona, np. siemię lniane lun słonecznik.
SURÓWKA Z MARCHEWKI I JAJKA
Składniki:
- 4-5 marchewek średniej wielkości
- 5-6 ugotowanych na twardo jajek
- 1-2 łyżek śmietany lub gęstego jogurtu
- 2-3 ząbki czosnku
- szczypta soli
- ulubione zioła do smaku
Przygotowanie:
Zetrzyj marchewkę na tarce (średnie oczka). Jajka pokrój w drobną kostkę lub podobnie zetrzyj na tarce. Posiekaj czosnek na drobne kawałki. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Gotowe!
Comments are closed.