Każda gospodyni musi znać ten przepis: Roladka marchewkowa to moje danie popisowe.
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij w misce z dodatkiem szczypty soli, a także soku z cytryny na sztywną pianę.
Do drugiej miski przełóż żółtka, kurkumę i przyprawy i również zacznij ubijać. Do ubitych żółtek przełóż ostudzoną, podsmażoną na patelni marchew i dokładnie wymieszaj.
Powoli do żółtek wymieszanych z marchewką zacznij szpatułką dodawać ubite białka. Masa powinna powstać puszysta i lekka.
Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Do przygotowanej blachy przełóż puszystą pianę, a następnie włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 15 do 20 minut.
W trakcie pieczenia ciasta zabierz się za przygotowanie swojego ulubionego nadzienia.
Przygotowanie wytrawnego nadzienia:
Do miski przełóż twaróg, posiekane zioła, posiekany czosnek oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Przygotowanie słodkiego nadzienia:
Rodzynki włóż do miski i zalej wrzącą wodą , aby stały się miękkie. Odstaw na 20 minut. Odlej wodę, przełóż do miski z rozgniecionym serem. Dodaj cukier, wanilię i dokładnie wymieszaj.
Zawijanie ciasta:
Wyjmij upieczone ciasto z formy, odwróć i zdejmij papier do pieczenia. Wyłóż ulubioną masę, ciasno zwiń i włóż do lodówki. Po kilkudziesięciu minutach możesz je wyjąć i pokroić.
Comments are closed.