Każda gospodyni musi znać ten przepis: Roladka marchewkowa to moje danie popisowe.
Rolada marchewkowa to pyszna propozycja dla osób chcących zaskoczyć swoich gości.
Jeżeli jesteś znudzony/na serwowaniem klasycznych sałatek na domowych przyjęciach warto spróbować czegoś zupełnie nowego. Kto wie, może odnajdziesz zupełnie nowe smaki i rolada marchewkowa będzie Twoim nowym daniem popisowym? Przekonaj się!
Dietetyczna rolada marchewkowa to prawdziwa bomba witaminowa i raj dla smakoszy.
Warto pamiętać, że rolada składa się z dwóch kluczowych elementów: ciasta oraz nadzienia, które można przygotować na setki różnych sposobów. Do tego typu ciasta sprawdzi się zarówno słodkie jak i wytrawne nadzienie. Warto sprawdzić oba i przekonać się, która z propozycji odpowiada nam bardziej.
Składniki niezbędne do wykonania ciasta będącego podstawą rolady:
- 750g marchwi
- 5 sztuk jaj
- 1,5 łyżki masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka kurkumy
- sól
- ulubione przyprawy do smaku
Składniki potrzebne do wytrawnego nadzienia
- 200 g twarogu
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek ulubionych ziół np. szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Składniki potrzebne do słodkiego nadzienia
- 200g twarogu
- 2 łyżki cukru
- rodzynki
- ekstrakt z wanilii
Przygotowanie rolady:
Przygotowanie rolady warto rozpocząć od starcia marchewek na grubych oczkach tarki. Następnie roztop na patelni masło oraz podsmaż marchew do miękkości. Odstaw marchew do ostygnięcia.
Comments are closed.