Uwielbiam tak przygotowaną marchewkę po koreańsku. Banalnie prosto i szybko.
Pikantna marchew przyrządzona w koreańskim stylu cieszy się coraz większym uznaniem w naszym kraju. Tą niecodzienną przekąskę możemy znaleźć w wielu punktach gastronomicznych, ale warto przyrządzić ją także w domu.
Dobrze sprawdza się ona zarówno jako osobny posiłek, jak i dodatek do głównego dania. Jej niepowtarzalny smak z pewnością przypadnie do gustu każdemu domownikowi.
Wymagane składniki:
- 1 kg marchewki
- 1 łyżka stołowa cukru
- 2 łyżki octu 9%
- łyżeczka soli kuchennej
- czerwona papryka w przyprawie
- ok. 5 ząbków czosnku
- 70 g oleju roślinnego
- kolendra świeża lub suszona do smaku
Przygotowanie:
Marchewkę obieramy i trzemy na tarce z takimi oczkami, by otrzymać jak najdłuższe paski. Startą marchew posypujemy cukrem oraz solą. Następnie dolewamy octu.
Mieszamy przez trzy minuty, najlepiej za pomocą rąk. Tak przygotowaną marchewkę odstawiamy na jakieś 15 minut.
Do marchwi dodajemy czerwonej papryki w przyprawie i delikatnie mieszamy rękoma. Na patelnię wlewamy olej, lekko go podgrzewamy, a następnie polewamy nim marchewkę i dokładnie mieszamy.
Do sałatki dodajemy posiekany wcześniej czosnek, całość przykrywamy i odstawiamy na kolejne 15 minut. Do smaku opcjonalnie dodajemy suszoną kolendrę. Marchewka jest już gotowa do spożycia, jeśli jednak zależy nam na głębi smaku, to warto zostawić ją na kilka godzin w temperaturze pokojowej, a potem na kolejne trzy godziny odstawić do lodówki.
Comments are closed.