Czekoladowy mannik bez jajek – świetny pomysł na niedzielny deser. Hit w mojej kuchni
Czekoladowy mannik jest świetnym pomysłem na domowy deser, który zapewne każdemu przypadnie do gustu.
Jego wykonanie jest niezwykle proste.
Składniki:
- 200 g kaszy manny,
- 200 g mąki pszennej,
- 180 ml wody,
- ok. 200 g cukru kryształu,
- 4 łyżki kakao,
- 10 g proszku do pieczenia,
- 10 g cukru waniliowego,
- 120 ml słonecznikowego oleju,
- rodzynki (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Kaszę mannę wymieszać w misce z dodatkiem zarówno cukru kryształu jak i cukru waniliowego. Do suchej mieszanki wlać wodę i dokładnie wymieszać. Następnie odstawić na około 3 godziny.
Jeśli ciasto przygotowuje się rano, zaleca się, aby kaszę przygotować dzień wcześniej wieczorem i po zakryciu umieścić ją w lodówce na całą noc.
Po upływie czasu, wlać słonecznikowy olej i wsypać kakao do przygotowanej wcześniej mieszanki. Wszystko wymieszać do połączenia się składników.
Następnie przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Opcjonalnie dodać rodzynki. Wszystko ponownie wymieszać razem.
Formę do pieczenia wysmarować roślinnym olejem i delikatnie posypać mąką. Ciasto przelać do blaszki do pieczenia. Wstawić do wcześniej dobrze rozgrzanego piekarnika.
Comments are closed.