Czekoladowy mannik bez jajek – świetny pomysł na niedzielny deser. Hit w mojej kuchni

Czekoladowy mannik jest świetnym pomysłem na domowy deser, który zapewne każdemu przypadnie do gustu.

Jego wykonanie jest niezwykle proste.

Składniki:

  • 200 g kaszy manny,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 180 ml wody,
  • ok. 200 g cukru kryształu,
  • 4 łyżki kakao,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 120 ml słonecznikowego oleju,
  • rodzynki (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Kaszę mannę wymieszać w misce z dodatkiem zarówno cukru kryształu jak i cukru waniliowego. Do suchej mieszanki wlać wodę i dokładnie wymieszać. Następnie odstawić na około 3 godziny.

Jeśli ciasto przygotowuje się rano, zaleca się, aby kaszę przygotować dzień wcześniej wieczorem i po zakryciu umieścić ją w lodówce na całą noc.

Po upływie czasu, wlać słonecznikowy olej i wsypać kakao do przygotowanej wcześniej mieszanki. Wszystko wymieszać do połączenia się składników.

Następnie przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Opcjonalnie dodać rodzynki. Wszystko ponownie wymieszać razem.

Formę do pieczenia wysmarować roślinnym olejem i delikatnie posypać mąką. Ciasto przelać do blaszki do pieczenia. Wstawić do wcześniej dobrze rozgrzanego piekarnika.

Piec około 50 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie ciasto sprawdzić wbijając drewniany patyczek. Jeśli będzie suchy – deser jest już gotowy, a jeśli nie to trzeba będzie nieco wydłużyć jeszcze proces pieczenia.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!