Przepis jest tak prosty, że nie musisz go zapisywać: Manna babci na śmietanie.
Kasza manna to produkt, bez którego ciężko obyć się w kuchni. Może ona zastąpić bułkę tartą, wchłonąć nadmiar wilgoci podczas pieczenia naleśników z cukinii … I oczywiście można z niej zrobić bardzo pyszne ciasto!
Mannik – kultowe, ekspresowe i obłędnie pyszne ciasto. Puszyste, pachnące, lekko ziarniste, idealne na wieczorną herbatę z rodziną. Spróbuj – to naprawdę prosty i smaczny deser!
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 120 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka octu
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
Ubijaj jajka z cukrem. Dodaj śmietanę i masło, dokładnie wymieszaj.
W głębokiej misce wymieszaj mannę z mąką, wlej do nich mieszaninę jaj. Sodę wymieszaj z łyżeczką octu i dodaj do ciasta. Mieszaj aż uzyskasz gładką masę. Naczynie do pieczenia posmaruj masłem i posyp kaszą manną.
Piecz ciasto przez 30–40 minut w temperaturze 200 ° C . Gotowość ciasto sprawdzaj wykałaczką.
Mannik to właśnie takie ciasto, które może być modyfikowane według własnych upodobań i preferencji smakowych. Do ciasta możesz dodać rodzynki, suszone morele, orzechy, świeże lub mrożone jagody, aby za każdym razem delektować się deserem o nowym smaku.
Comments are closed.