Niemiecki makowiec według przepisu mojej sąsiadki -z tym przepisem zawsze wyjdzie
Jeśli lubisz mak i twaróg, zdecydowanie powinieneś spróbować tego ciasta.
Makowiec ten od wieków gości na świątecznych stołach w Niemczech. Prosty i pyszny deser, z aromatycznym nadzieniem to doskonały dodatek na spotkanie w gronie bliskich.
Składniki na ciasto
- 90 g masła
- 80 g cukru
- 190 g mąki
Składniki na nadzienie
- 50 g kaszy manny
- 200 g twarogu
- 90 g cukru
- 100 g maku
- 450 ml mleka
- 60 g masła
- 1 jajko
Przygotowanie
Zacznij od nadzienia. W małym rondelku wymieszaj zimne mleko, masło, cukier i mak. Zagotuj na średnim ogniu, dobrze mieszaj. Następnie do gorącej mieszanki dodaj porcjami kaszę mannę, mieszaj energicznie. Pilnuj, aby nie pojawiły się grudki. Odstaw garnek na bok na około 20 minut.
W misce wymieszaj twaróg, jajko i dodaj szczyptę soli. Następnie składniki dobrze ubij blenderem na gładką masę. Jeśli chcesz, możesz dodać trochę ekstraktu waniliowego. Przesiej mąkę przez sito. Drobno posiekaj twarde masło nożem. Następnie wymieszaj je z mąką i cukrem. Dodaj również szczyptę soli.
Teraz możesz połączyć razem masę makową i twarogową. Mieszaj, aż będzie gładka. Możesz również wykorzystać w tym celu blender ręczny. Następnie przykryj formę pergaminem. Ułóż w niej połowę ciasta. Podstawa deseru musi być dobrze zbita.
Następnie wlej do środka całą mieszankę twarogowo-makową i posyp resztą kruchego ciasta. Włóż deser do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut.
Comments are closed.