Zamiennik klasycznego majonezu bez octu i jajek. Smakuje tak samo, a jest zdecydowanie zdrowszy.
Majonez przygotowany według poniższego przepisu ma naprawdę doskonały smak i poza wykorzystaniem go do sałatki, świetnie sprawdzi się także jako dressing do ulubionych, słonych przekąsek.
Składniki:
- 125 ml oleju kokosowego (lub innego)
- 60 ml wody
- 2 łyżki mąki lnianej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1,5 łyżki musztardy
- cukier, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do garnka należy wsypać mąkę lnianą oraz wlać wodę. Całość wymieszać i podgrzać na małym ogniu. Kiedy masa zgęstnieje, trzeba zdjąć naczynie z gazu. Gdy mąka osiągnie już temperaturę pokojową, należy dodać sól, pieprz i cukier do smaku. Gotową masę wymieszaj mikserem i stopniowo dodawaj olej.
Comments are closed.