Zamiennik klasycznego majonezu bez octu i jajek. Smakuje tak samo, a jest zdecydowanie zdrowszy.

Majonez przygotowany według poniższego przepisu ma naprawdę doskonały smak i poza wykorzystaniem go do sałatki, świetnie sprawdzi się także jako dressing do ulubionych, słonych przekąsek.

Składniki:

  • 125 ml oleju kokosowego (lub innego)
  • 60 ml wody
  • 2 łyżki mąki lnianej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki musztardy
  • cukier, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do garnka należy wsypać mąkę lnianą oraz wlać wodę. Całość wymieszać i podgrzać na małym ogniu. Kiedy masa zgęstnieje, trzeba zdjąć naczynie z gazu. Gdy mąka osiągnie już temperaturę pokojową, należy dodać sól, pieprz i cukier do smaku. Gotową masę wymieszaj mikserem i stopniowo dodawaj olej.

W ten sposób otrzymasz gładki sos. Na samym końcu dodaj sok z cytryny i musztardę. Po spróbowaniu, można wzbogacić sos o większą ilość soli lub cukru, w zależności od tego, czego nam brakuje. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!