Zamiennik klasycznego majonezu bez octu i jajek. Smakuje tak samo, a jest zdecydowanie zdrowszy.
Wyśmienity, lekki majonez domowej roboty z pewnością świetnie sprawdzi się i okaże się być niezbędnym, podczas przygotowywania świątecznych sałatek. Poza doskonałym smakiem, ma on jeszcze jedną ważną zaletę.
W porównaniu z oferowanymi w sklepach gotowymi majonezami jet znacznie bardziej dietetyczny, dzięki czemu można go śmiało używać, nie martwiąc się o przybycie dodatkowych, ,,świątecznych” kilogramów. Bardzo dobrze komponuje się on zarówno z wieloma sałatkami, jak i potrawami mięsnymi oraz rybnymi.
Składniki:
- 1 szklanka kwaśnej śmietany o obniżonej zawartości tłuszczu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka oliwy / oleju słonecznikowego (lub ryżowego)
- 1 łyżka marynowanego ogórka
- 1 mała cebula
- 1 ogórek konserwowy
- szczypta soli i czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Zetrzyj cebulę wraz z ogórkiem, a następnie przełóż je do blendera z pozostałymi składnikami. Zmieszaj wszystko na gładką masę. Tak przygotowana całość jest gotowa od razu do spożycia. Sos przechowuj w lodówce.
Comments are closed.