Zamiennik klasycznego majonezu bez octu i jajek. Smakuje tak samo, a jest zdecydowanie zdrowszy.

Przygotuj domowy zamiennik majonezu bez użycia jajek i cukru. Jest dużo zdrowszy, a jednocześnie tak samo smaczny jak tradycyjny majonez!

Składniki:

  • 150 ml mleka
  • 300 ml oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • cukier do smaku
  • musztarda do smaku
  • sól
  • (opcjonalnie) pietruszka

Majonez dostępny w sklepie jest nie tylko dość stosunkowo drogi, ale w jego składzie znajduje się mnóstwo konserwantów i sztucznych barwników. Sięgnij po zdrowszą wersję i zamień sklepowy majonez przygotowanym przez siebie pysznym, domowym sosem. Co istotne, będzie on pozbawiony konserwantów oraz surowych jajej i octu.

Samo przygotowanie jest niezwykle proste, zatem zdecydowanie warto spróbować przyrządzić ten sos. Gwarantowane miłe zaskoczenie jego smakiem! Sprawdzi się on świetnie jako dodatek do sałatek, a także do kanapek czy różnych potraw smażonych.

Przygotowanie:

W niewielkiej misce wymieszaj mleko wraz z olejem. Najlepiej sprawdzi się w tym przypadku blender lub mikser – przez pierwsze kilka sekund miksuj składniki na samym dnie. Do powstałej masy dodaj sok z cytryny, musztardę, cukier oraz sól. Ponownie mieszaj aż do momentu, gdy sos będzie gęsty i zwarty.

Opcjonalnie możesz również dodać nieco suszonej lub posiekanej pietruszki. Kiedy sos będzie już gotowy, przełóż go do suchego i czystego naczynia, a na końcu wstaw do lodówki. Tak przygotowany sos możesz już podawać z dowolnymi, ulubionymi potrawami. Smacznego!

WSKAZÓWKA: Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności mleka, jakie zostało użyte do sosu i koniecznie zużyj przygotowany sos przed upływem tego terminu.

Kolejny przepis: majonez z kwaśnej śmietany

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!