Liście są o wiele lepsze niż te suszone. Drzewko laurowe we własnej doniczce na parapecie.
Liść laurowy to jeden z podstawowych dodatków znajdujących się w każdej kuchni.
Od teraz, stosując ten sprawdzony sposób już nie trzeba ich kupować tylko wystarczy w domowych warunkach samemu wyhodować je na parapecie.
Na początku trzeba wertykulacji polegającej na częściowym naruszeniu integralności skorupy. W tym celu należy potrzeć ziarenko albo ściernym papierem, albo podrapać je stosując do tego nóż.
Moczy się je przez kilka dni w ciepłej wodzie. Po spęcznieniu nasion, przekłada się je do filiżanki wypełnionej wilgotnym kalcynowym piaskiem o głębokości wynoszącej około 1 cm.
Filiżankę trzeba dokładnie zakryć folią i odstawić do ciepłego oraz jasnego pomieszczenia, aby zawartość wykiełkowała. Po pojawieniu się pierwszych kiełków, folię zdejmuje się. Po pojawieniu się około 4 liści, roślinę można już przesadzić do doniczki.
Comments are closed.