Zdrowotne właściwości cytryny, miodu i liścia laurowego – Zapamiętaj ten przepis.
Herbata z dodatkiem liścia laurowego to remedium na wiele dolegliwości oraz chorób. Napar z popularnej przyprawy w połączeniu z miodem oraz cytryną pomoże uporać się z uciążliwym kaszlem oraz oczyścić płuca.
Mało kto wie, że dodawany najczęściej do zup oraz aromatycznych sosów liść laurowy ma także działanie przeciwkaszlowe. Wypróbuj sprawdzony przepis na herbatę z jego dodatkiem i sprawdź jego właściwości lecznicze!
Napar z dodatkiem liścia laurowego pomaga m.in na:
- zapalenie ucha i cewki moczowej
- niestrawność i wzdęcia
- zespół napięcia przedmiesiączkowego
- chrapanie i bezsenność
- odtruwa organizm
- zmęczenie mięśniowo – psychiczne
- infekcje skórne
- brak energii
- artretyzm i reumatyzm
- zapalenie pęcherza moczowego
- gromadzenie się nadmiaru wody w organizmie
- problemy z nerwem kulszowym
- bóle głowy oraz migreny
- wysokie ciśnienie krwi
Do przygotowania naparu potrzebujemy:
- miód
- cytrynę
- 4-5 liści laurowych
Są to składniki na jedną filiżankę napoju.
Sposób przygotowania herbaty
Liście laurowe pokrusz na drobne kawałki, następnie zalej je wrzącą wodą. Powstały napar pozostaw na 10 minut pod przykryciem. W następnej kolejności przecedź herbatę przez sitko. Następnie możemy dodać ulubione składniki: miód i cytrynę.
Ważne, aby te składniki dodać dopiero, kiedy herbata się ostudzi (ma to znaczenie, gdyż dodanie ich do gorącej herbaty spowoduje zmniejszenie ilości witamin oraz cennych składników odżywczych).
Herbatę można pić profilaktycznie raz dziennie lub przypadku pojawienia się objawów choroby lub infekcji. Po 10 dniach ciągłego stosowania należy zrobić przerwę w jej piciu. Należy pamiętać, że naparu z dodatkiem liści laurowych powinny unikać kobiety ciąży oraz karmiące piersią.
Comments are closed.