Przepis na pysznego pieczonego kurczaka z boczkiem, serem i warzywami.

Dzisiaj mam dla Was przepis na pysznego pieczonego kurczaka z boczkiem, serem i warzywami. To idealne danie na obiad, które jest szybkie w przygotowaniu, a jego smak zachwyci całą rodzinę. Zaczynajmy!

Składniki:

  • 4 plasterki piersi z kurczaka
  • 2 papryki (pokrojone w cienkie paski)
  • 8 plasterków boczku
  • 4 plasterki szynki
  • 1 cebula (pokrojona w cienkie paski)
  • 20 g startego sera (np. cheddar, mozzarella)
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • Sól i przyprawy do smaku (np. papryka, zioła prowansalskie)
  • Olej (do smażenia)

Przygotowanie:

Pokrój paprykę i cebulę w cienkie paski. Piersi z kurczaka lekko rozbij tłuczkiem, aby miały równą grubość. Dopraw mięso solą i ulubionymi przyprawami z obu stron. Na patelni rozgrzej trochę oleju. Przyprawione piersi z kurczaka połóż na patelnię i smaż przez kilka minut z każdej strony, aż lekko się zarumienią. Posmaruj każdą pierś z kurczaka łyżką musztardy. Na mięsie ułóż pokrojone warzywa (paprykę i cebulę).

Przykryj warzywa plasterkiem szynki, a następnie boczku. Posmaruj wierzch kwaśną śmietaną i posyp startym serem. Przełóż przygotowane mięso z warzywami do naczynia żaroodpornego. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180-200°C przez około 40 minut, aż kurczak będzie soczysty, a ser na wierzchu się roztopi i zarumieni. Podawaj pieczonego kurczaka z boczkiem, serem i warzywami na gorąco, najlepiej z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub sałatki. To danie jest idealne na szybki, a jednocześnie sycący obiad.

Smacznego! Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu i stanie się hitem w Waszej kuchni!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!