Jak upiec chrupiącego kurczaka. Zdradzam sprawdzony sposób. Tak dobrego nie jadłaś
Przygotowany w ten sposób kurczak będzie ostry, orientalny i niezwykle aromatyczny.
Weź po kilka gałązek świeżej mięty oraz kolendry. Dokładnie opłucz, wysusz i posiekaj. Na drobnej tarce zetrzyj ząbek czosnku i kawałek obranego świeżego imbiru.
Dodaj posiekana drobno papryczkę chili lub ostrą pastę paprykową i sok wyciśnięty z limonki. Marynatę dosól do smaku.
Kurczaka natrzyj na zewnątrz i od środka. Pozostaw w lodówce na kilka godzin, by dobrze przyjął przyprawy.
Wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni, po 15 minutach zmniejsz temperaturę do około 170 stopni. Piecz, aż mięso nie będzie idealnie miękkie.
Comments are closed.