Jak upiec chrupiącego kurczaka. Zdradzam sprawdzony sposób. Tak dobrego nie jadłaś
Musztarda to sposób na chrupiącą skórkę kurczaka. Dzięki niej mięso nabierze pięknego kolory i wyrazistego aromatu.
4 ząbki czosnku przepuść przez praskę lub zetrzyj na tarce, wymieszaj z dwiema łyżkami białego wytrawnego wina, dwiema łyżkami ulubionej musztardy i taka samą ilością oliwy z oliwek, solą do smaku i mieszanka ziół prowansalskich. Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj też łyżeczkę sosu tabasco lub pasty chili.
Tak przygotowana mieszanką natrzyj dokładnie całego kurczaka, również w środku. Następnie obsmaż go na mocno rozgrzanej patelni z każdej ze stron przez kilka minut.
Umieść w formie do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz, aż mięso będzie idealnie odchodziło od kości.
Comments are closed.