Uwielbiam ten przepis na soczysty kremowy kurczak pieczony w marynacie kefirowej – smaczny i szybki obiad.
Udka i kefir to niecodzienne, ale idealne połączenie, dzięki któremu przygotujemy smaczny i szybki obiad.
Kefir sprawia, że mięso staje się nie tylko soczyste, ale i niesamowicie miękkie. Takie danie zachwyci wszystkich wielbicieli kurczaka.
Składniki:
- Udko z kurczaka – 700 g
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 3 ząbki
- Kefir – 200 ml
- Musztarda Dijon – 1 łyżeczka
- Papryka słodka mielona – 1 łyżeczka
- Olej słonecznikowy – łyżeczka
- Sól – do smaku
Przygotowanie
Umyj, a następnie osusz papierowym ręcznikiem przygotowane udka. Połóż je na desce, weź wałek i ubij mięso delikatnie.
Natłuść żaroodporne naczynie i włóż do niego udka. Dodaj posiekany czosnek oraz cebulę.
Paprykę, sól i musztardę dodaj do kefiru. Powstałą marynatą zalej mięso i odstaw je na przynajmniej godzinę.
Następnie nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz kurczaka przed 50 – 60 minut. Tak przygotowane mięso będzie pasować do bardzo wielu dodatków.
Możesz podać je z ryżem, ziemniakami lub dowolnie skomponowaną przez Ciebie sałatką.
Comments are closed.