Jak gotować kurczaka, aby był delikatny i nie wysychał. Uzyskaj wskazówki od szefa kuchni w restauracji.
Jesteś miłośnikiem kurczaka? Jesteś ciekaw, jak sprawić, by był delikatny i soczysty?
Ten przepis jest świetny. Dzięki niemu kurczak będzie delikatny, soczysty i chrupiący na zewnątrz. Dzięki temu mięso nie wyschnie i będzie rozkoszą dla kubków smakowych.
Składniki:
- Piersi z kurczaka 500-600 g
Marynata do mięsa
- 1 łyżka sosu sojowego
- Do smaku, zmielony czarny pieprz
- 1 białko jajka
- 1 łyżka skrobi
- 1 łyżka stołowa octu jabłkowego (zamiast niego można użyć octu cytrynowego lub ryżowego).
Poniżej znajduje się przepis na sos:
- 4 łyżki stołowe sosu sojowego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżka stołowa octu jabłkowego (zamiast niego można użyć soku z cytryny i octu ryżowego).
- 1 łyżka nasion sezamu
- 4 łyżki olejów roślinnych
Przygotowanie:
Pokrój piersi z kurczaka na małe kawałki.
Składniki marynaty połączyć razem w misce. Wymieszaj składniki marynaty w misce. Dodaj pokrojone mięso. Umieść miskę z mięsem w lodówce na co najmniej 30 minut.
W misce wymieszaj następujące składniki: 4 łyżki stołowe sosu sojowego, 1 łyżkę stołową płynnego miodu, 1 filiżankę octu jabłkowego cydrowego i 1 łyżkę stołową oleju sezamowego.
Na dużej patelni rozgrzej 4-5 łyżek oleju. Smażyć kawałki kurczaka z obu stron na złoty kolor.
Comments are closed.