Szef kuchni zdradza swój niezawodny trik na pieczonego kurczaka z idealnie brązową skórką. Przepis.
Kurczaka dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Odetnij niepotrzebną szyję i końcówki skrzydeł. Mięso przekrój na pół.
Weź miskę i wlej do niej olej oraz sól i pieprz w ilości według upodobania. Kawałki kurczaka zanurzaj w marynacie i dokładnie je nią posmaruj. Następnie przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Ułóż mięso na blaszce kładąc kawałki obok siebie.
Każdy kawałek natnij po wierzchu na skórze. Nagrzej piekarnik do temperatury 250°C. Wstaw do niego mięso i piecz je przez ok 20 minut do momentu aż się zarumieni z wierzchu.
Majonez wymieszaj z koncentratem, a mięso wyjmij z piekarnika. Posmaruj je masą majonezową i piecz przez 40 minut w obniżonej temperaturze 180°C.
Comments are closed.