Szef kuchni zdradza swój niezawodny trik na pieczonego kurczaka z idealnie brązową skórką. Przepis.

Kurczaka dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Odetnij niepotrzebną szyję i końcówki skrzydeł. Mięso przekrój na pół.

Weź miskę i wlej do niej olej oraz sól i pieprz w ilości według upodobania. Kawałki kurczaka zanurzaj w marynacie i dokładnie je nią posmaruj. Następnie przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Ułóż mięso na blaszce kładąc kawałki obok siebie.

Każdy kawałek natnij po wierzchu na skórze. Nagrzej piekarnik do temperatury 250°C. Wstaw do niego mięso i piecz je przez ok 20 minut do momentu aż się zarumieni z wierzchu.

Majonez wymieszaj z koncentratem, a mięso wyjmij z piekarnika. Posmaruj je masą majonezową i piecz przez 40 minut w obniżonej temperaturze 180°C.

Wyjmij upieczone mięso i podawaj, gdy przestygnie np. z frytkami czy ziemniakami lub kaszą i surówką.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!