Prosty skład, szybkość przygotowania i bajeczny smak, to zdecydowanie największe atuty tego przepisu.

Najlepsze ciastka bananowe bez zawartości cukru!

Gdy spróbujesz tego przepisu, już nigdy nie będziesz wykonywał tradycyjnych ciast. Ciastka te są bardzo proste w przygotowaniu, nie potrzebujesz dużo czasu by je zrobić.

Jest to świetny deser dla osób, które są na diecie, lub ograniczają jedzenie słodyczy. Wykonuje się go z najprostszych a zarazem naturalnych produktów, które nie zawierają konserwantów.

Składniki na ciasto:

  • jajko (1 sztuka)
  • mleko (80 ml)
  • proszek do pieczenia (0,5 łyżeczki)
  • mąka ryżowa (80 g)
  • olej kokosowy (0,5 łyżeczki)
  • ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
  • banan (1 sztuka)
  • kakao w proszku (2 łyżki)

Dekoracja:

  • gorzka czekolada (30 g)
  • kakao w proszku (1 łyżka)

Sposób przygotowania:

Wszystkie wyżej wymienione składniki na ciasto oprócz banana, należy wsypać do miski i zmiksować mikserem lub dokładnie wymieszać łyżką, tak aby nie było grudek.

Tak powstałe ciasto należy wlać do wcześniej przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Cisto można piec w piekarniku lub mikrofalówce przez ok 4 min do suchego patyczka.

Gotowe, upieczone ciasto dokładnie studzimy a następnie kroimy na drobne kawałki lub siekamy w blenderze. Do ciasta dodajemy banana i wszystko razem mieszamy.

Z tak powstałej masy formujemy kulki lub inne preferowane kształty. Na koniec ciastka możemy posypać kakao lub polać gorzką czekoladą.

Gotowe. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!