Kremowy deser kawowy – Nie jadłaś jeszcze tak dobrych. Niezwykle smaczne.
Dzisiaj przygotujemy wyjątkowy deser, który z pewnością przypadnie Wam do gustu. To połączenie delikatnych biszkoptów, aromatycznej kawy i kremowego nadzienia. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, koniecznie spróbujcie tego przepisu!
Składniki
- 1 litr mleka
- 12 biszkoptów
- 150 ml kawy
- 5 żółtek
- 70 g cukru
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 5 łyżek (50 g) skrobi kukurydzianej
- Odrobina mleka do rozpuszczenia skrobi
- 1 łyżka kakao w proszku
Przygotowanie
Namocz 12 biszkoptów w 150 ml kawy i ułóż je na dnie naczynia do deserów. W rondlu podgrzej 1 litr mleka na średnim ogniu. W misce ubij 5 żółtek z 70 g cukru, aż masa będzie puszysta. Dodaj 3 łyżki kawy rozpuszczalnej do ubitych żółtek. W osobnej miseczce rozpuść 5 łyżek (50 g) skrobi kukurydzianej w odrobinie mleka. Wlej mieszankę skrobiową do rondla z mlekiem, ciągle mieszając. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Pozwól kremowi ostygnąć. Wylej krem na biszkopty. Posyp deser 1 łyżką kakao w proszku. Wstaw deser do lodówki na 1 godzinę.
Comments are closed.