Kremowe buraczki to idealny dodatek do każdego obiadu – Przyrządzisz je jedynie w 30 minut.

Prezentowany przepis to strzał w dziesiątkę dla miłośników buraków.

Jest łatwy w przygotowaniu i sprawdza się doskonale jako dodatek do mięsa lub ryb. Przyrządzone w ten sposób buraki przypadną do gustu każdemu, nawet osobom nie przepadającym za tym zdrowym warzywem. Spróbuj tego dania, a gwarantuje, że zagości na dobre na Twoim stole.

Składniki

  • pół kilo buraków ćwikłowych,
  • cebula – 200 g,
  • ząbek czosnku,
  • kwaśna śmietana – 150 g,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

Buraki obieramy i kroimy w paski. Cebule siekamy na drobne kawałki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i dodajemy do niej buraki. Mieszamy i smażymy około 10 minut. Do smażonych warzyw dodajemy śmietanę, drobno pokrojony lub przeciśnięty przez prasę czosnek oraz pieprz i sól do smaku.

Całość mieszamy, gotujemy pod przykrywką do czasu aż buraki będą miękkie. Nie powinno to trwać dłużej niż 25 minut.

Gotowe danie można posypać pietruszką i podawać jako dodatek do ziemniaków i preferowanego rodzaju mięsa.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!