Wystarczy namoczyć je w mieszance 2 składników i cieszyć się wyjątkowym smakiem: Niesamowita wskazówka na delikatne i soczyste kotlety wieprzowe.
Aby Twoje kotlety wieprzowe były soczyste i delikatne, musisz przestrzegać kilku podstawowych zasad.
Jeśli chcesz, aby kotlety były delikatne i soczyste, najlepiej namoczyć mięso w specjalnej mieszance, która jest przygotowana z dwóch składników – mleka i czosnku.
Składniki:
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 250 ml mleka
- 2 ząbki czosnku
- 250 g mąki pszennej
- 150 g bułki tartej
- 1 jajko
- olej kokosowy do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Opłucz mięso pod bieżącą wodą. Podziel go na 6 równych plasterków, przykryj folią spożywczą. Rozbij tłuczkiem. Czosnek obierz i pokrój w małe plasterki.
Czosnek kładziemy na mięsie i układamy jeden na drugim (na każdym kotlecie powinno być kilka plasterków czosnku). Całość zalej mlekiem, dopraw solą, pieprzem i wstaw na noc do lodówki. Ten krok jest szczególnie ważny – to on dba o to, aby mięso było delikatne, jędrne i soczyste. Możesz być zaskoczona, ale ta sztuczka jest również stosowana w kuchni przez profesjonalnych kucharzy.
Jeśli nie masz czasu, pozostaw mięso w marynacie przynajmniej na godzinę, nawet w tym krótkim czasie różnica będzie naprawdę odczuwalna! Następnego dnia wyjmij kotlety z marynaty mlecznej i osusz ręcznikiem papierowym.
Przygotuj trzy głębsze talerze. Do jednego wsyp mąkę, do drugiego ubite jajko, a do kolejnego bułkę tartą. Plastry mięsa namaczaj w poszczególnych talerzach w tej samej kolejności.
Rozgrzej olej na patelni i ułóż kotlety wieprzowe. Smaż je na średnim ogniu z każdej strony przez około 4 minuty.
Comments are closed.