Kto jadł moje kotlety, ten już nigdy nie wróci do klasycznej panierki. Robione według bardzo starego przepisu, zawsze wychodzą perfekcyjnie i błyskawicznie znikają ze stołu.
W kuchni funkcjonuje wiele sztuczek, które posiadają ogromne przełożenie na gotowanie jak i smak potrawy. Część z nich z pewnością jest przekazywana z pokolenia na pokolenie, jednak zebranie ich wszystkich w całość to nie lada wyczyn.
Co więcej, czasem warto skorzystać z poleceń innych osób i spróbować czegoś nowego. Rewelacyjnym przykładem jest sprawdzony przepis na panierowanie kotletów. Wychodzą jednocześnie chrupiące i soczyste, więc nie brakuje osób, które je uwielbiają.
Sposób na chrupiące i soczyste kotlety
Wiele osób twierdzi, że sekretem chrupiących i soczystych kotletów jest frytkownica i prawdziwa bułka tarta. Choć, nie jest to ta metoda, to jednak także polecamy jej wypróbowanie. We wspomnianym sposobie konieczne jest umieszczenie ubitych i osolonych kotletów, także tych ze schabu, w miseczce z mlekiem.
Mięso powinno być pozostawione na około godzinę, choć z powodzeniem można zostawić je nawet na całą noc. Mleko sprawia, że mięso zyskuje na miękkości i soczystości. Śmiało można powiedzieć, że zawsze wychodzą takie same, czyli zachwycająco smaczne. Należy dodać, że ich smak jest dodatkowo podkręcony przez wykorzystanie smalcu do smażenia.
Prosty przepis na smaczne kotlety
Kotlety, które powstają przy wykorzystaniu tego przepisu zachwycają nawet najwybredniejszych smakoszy. Do wykonania tych kotletów należy wykorzystać:
- mleko,
- mięso, najlepiej wieprzowinę;
- starsze rogaliki,
- bułkę tartą,
- mąkę,
- jajko z odrobiną jasnego piwa,
- kilka kromek chleba.
Mięso w pierwszej kolejności należy posolić i namoczyć w mleku. Rekomendowane jest, aby pozostawały w nim przez co najmniej godzinę przed przystąpieniem do panierowania. W przypadku bardziej jędrnego mięsa należy umieścić je w mleku na całą noc. Potem dopiero można je obtoczyć w przygotowanej panierce i smażyć.
Przygotowane czerstwe pieczywo z powodzeniem można wykorzystać jako bułkę tartą. Z kolei do ubitego jajka można dodać troszkę jasnego piwa. W kolejnej miseczce należy wymieszać piwo z mąką. Kolejność obtaczania tych kotletów jest następująca: najpierw mąka, jajko, mąka, jajko i bułka tarta. Zalecamy, aby smażyć je na smalcu.
Comments are closed.