Pyszne delikatne kotleciki – uwielbiają je wszyscy. Super przepis który powinnaś poznać
Czy chcesz przygotować szybki obiad? A może spodziewasz się gości?
Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na delikatne kotleciki z drobiu. Uwielbiają je wszyscy. Zdobędą serca nawet dzieci – niejadków.
Nasze triki:
Jeśli dodasz do mięsa płatki owsiane, zwiększysz ich objętość i będą bardziej puszyste. Możesz też dodać do nich sera i upiec je w piekarniku.
Do przygotowania delikatnych kotlecików, potrzebujesz:
- 500 g zmielonych piersi z kurczaka,
- 1 jajko,
- 0,5 szklanki płatków owsianych,
- 0,5 szklanki mleka, albo wody
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- Czarny pieprz mielony,
- Sól,
- Papryka,
- Olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Przygotowanie kotlecików, rozpocznij od wymieszania mleka lub wody z jajkiem. Następnie zalej powstałą papką płatki i odstaw na 20 minut. Pokrój drobno cebulę, przepuść czosnek przez praskę, wymieszaj je z kurczakiem. Po czym wymieszaj płatki owsiane z papryką, pieprzem i solą.
Wymienione składniki dodaj do mięsa. Smaż kotlety na oleju roślinnym z obydwu stron. Podawaj je z kwaśną śmietaną lub sosem słodko – kwaśnym, smakują doskonale. Możesz też przygotować do nich panierkę z orzechów ziemnych lub mielonych.
Comments are closed.