Warzywne kotleciki – lepsze niż te mięsne. Zrobisz je w 15 minut. Zaskoczę Cie tym przepisem

To idealny pomysł na szybki obiad, gdy brakuje czasu na zakupy, a w lodówce znajdują się tylko podstawowe produkty. Są nie tylko wspaniałym daniem dla dorosłych, polubią je również wybredne dzieci.

SKŁADNIKI:

  • 400 g mieszanki warzywnej (może być mrożona)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 średnie jajka
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Do rondla wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Dodaj warzywa i gotuj aż zmiękną. Przecedź i odstaw do ostygnięcia. Rozdrobnij warzywa blenderem. Alternatywnie zrób to przy pomocy maszynki do mięsa lub ręcznie widelcem.

Tak zmieloną masę przełóż do dużej miski. Dodaj jajka, mąkę, sól, pieprz i całość wymieszaj. Uformuj kulki i rozpłaszcz je delikatnie dłonią.

Rozgrzej patelnię, dodaj olej i smaż kotleciki 2-3 minuty z każdej strony aż staną się rumiane. Odłóż gotowy produkt na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Kotleciki podawaj ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub sosem grzybowym. Możliwości są niewyczerpane. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!