Warzywne kotleciki – lepsze niż te mięsne. Zrobisz je w 15 minut. Zaskoczę Cie tym przepisem
To idealny pomysł na szybki obiad, gdy brakuje czasu na zakupy, a w lodówce znajdują się tylko podstawowe produkty. Są nie tylko wspaniałym daniem dla dorosłych, polubią je również wybredne dzieci.
SKŁADNIKI:
- 400 g mieszanki warzywnej (może być mrożona)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 średnie jajka
- olej do smażenia
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Do rondla wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Dodaj warzywa i gotuj aż zmiękną. Przecedź i odstaw do ostygnięcia. Rozdrobnij warzywa blenderem. Alternatywnie zrób to przy pomocy maszynki do mięsa lub ręcznie widelcem.
Tak zmieloną masę przełóż do dużej miski. Dodaj jajka, mąkę, sól, pieprz i całość wymieszaj. Uformuj kulki i rozpłaszcz je delikatnie dłonią.
Rozgrzej patelnię, dodaj olej i smaż kotleciki 2-3 minuty z każdej strony aż staną się rumiane. Odłóż gotowy produkt na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Comments are closed.