Oto przepis na klopsiki z ziemniakami – Robię prawie co każdy weekend. Zasmakują absolutnie każdemu.
Klopsiki to jedno z najpopularniejszych i najpyszniejszych dań na całym świecie. Są znane od pokoleń. Robi się je z kilku podstawowych składników, a co ważne – są proste i szybkie w wykonaniu.
Wręcz nie można im się oprzeć! Klopsiki z ziemniaczanymi kulkami można przygotować dodając dla smaku czosnek i ziemniaki. Zapewne każdy je zje ze smakiem i poprosi o dokładkę.
Składniki na klopsiki:
- 400 gram mielonego mięsa wieprzowego,
- 1 średnia cebula,
- 1 jajko,
- 4 łyżki bułki tartej,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na ziemniaczane kulki:
- ok 500 gram gorącego puree ziemniaczanego,
- 1 łyżka masła,
- 1 jajko,
- 100 gram twardego sera,
- ok. 10 ząbków czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- odrobina oleju roślinnego,
- tymianek do smaku.
Wykonanie
Cebulę drobno posiekać i dodać do mielonego mięsa. Do tego dać bułkę tarta oraz jajko. Posolić i popieprzyć do smaku. Wszystko razem wymieszać. Z tak powstałej masy uformować kulki na wielkość nieco większego orzecha.
Do ziemniaczanego puree dodać masło, sól i pieprz oraz jajko i wszystko razem też wymieszać. Ser pokroić w kostkę. Z powstałej gęstej masy ziemniaczanej uformować kulki, a do każdej z nich włożyć dodatkowo kostkę sera.
Zarówno kulki mięsne jak i ziemniaczane przełożyć na naczynia żaroodpornego, które wcześniej trzeba dokładnie wysmarować masłem. Kulki nasmarować olejem roślinnym.
Ząbkami czosnku rozłożyć po wierzchu dania. Całość posypać tymiankiem czy też dodatkowo innymi ulubionymi przyprawami w celu uzyskania wyrazistszego smaku.
Przygotowane w naczyniu żaroodpornym klopsiki piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopniu przez około 40 minut aż do zarumienienia.
W razie potrzeby, przedłużyć czas pieczenia. Wszystko zależy od mocy piekarnika.
Kluski można podać z ulubionymi dodatkami, np. sałatką ze świeżych warzyw czy też z kiszonej kapusty albo z dodatkiem buraczków.
Comments are closed.