Czysta przyjemność z jedzenia – im więcej czosnku, tym lepiej. Pyszne delikatne klopsiki z kulkami ziemniaczanymi.
Klopsiki:
- Do mięsa dodać drobno pokrojoną cebulę, jajko, bułkę tartą, pieprz i sól.
- Masę z mięsa dokładnie wymieszać.
- Z mięsa zrobić niezbyt duże kulki.
Kulki z ziemniaków:
Do ziemniaków dodać masło, pieprz, sól i rozgnieść, aby miała postać purée. Następnie wymieszać ziemniaki z jajkiem.
Po czym dodać pokrojony w małą kostkę ser żółty. Z masy ziemniaczanej robić kulki, których środek wypełniać kawałeczkami sera.
Do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem włożyć wszystkie kulki. Kulki posmarować olejem. Między kulki rozłożyć obrane ząbki czosnku i posypać tymiankiem lub innymi ziołami.
Comments are closed.