Czysta przyjemność z jedzenia – im więcej czosnku, tym lepiej. Pyszne delikatne klopsiki z kulkami ziemniaczanymi.

Klopsiki jest to danie, które dość często gości na stole u większości z nas. Popularność ich nie maleje, gdyż można je urozmaicać i dodawać różne dodatki np. czosnek, paprykę, zioła. Jedno się jednak nie zmienia, ich podstawowy skład i to, że klopsiki zawsze muszą być mięciutkie i pachnące.

Tym razem, aby danie było bardziej aromatyczne w przepisie do pieczenia został wykorzystany czosnek i tymianek. Klopsiki zostały podane z pysznymi kulkami z ziemniaków.

Z prostych i ogólnie dostępnych składników powstały klopsiki z ziemniakami. Danie, które zachwyci nie tylko domowników, ale i wszystkich gości. Smaczne, pożywne i zdrowe, bo pieczone.

Składniki na klopsiki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 4 – 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na kulki z ziemniaków:

  • 100 g twardego sera żółtego
  • 500 g przeciśniętych przez praskę ugotowanych gorących ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • pieprz i sól do smaku
    Dodatkowo:
  • tymianek
  • łyżka oleju do posmarowania
  • 8 ząbków czosnku

Przygotowanie klopsików z ziemniakami

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!