Kiszona kapusta z jabłkiem – tradycyjny przepis. Moja babcia zdradziła sekret jej przygotowania

Kapustę należy poszatkować. Marchew obrać i umyć, zetrzeć na tarce. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce lub grubiej pokroić, jeśli chcemy je bardziej czuć w naszej kiszonce. Tak przygotowane składniki wrzucamy do wysokiego naczynia, a potem mieszamy do uzyskania soku wyciekającego z kapusty. Przygotować słoiki – umyć i wyparzyć wszystkie elementy.

Do słoików wrzucamy wymieszane składniki naszej kiszonki pamiętając, by dobrze dociskać do dna kolejne warstwy, aż do wypełnienia około 3/4 każdego słoika. Tak przygotowaną kapustę zatykamy (nie zamykamy mocno) przykrywkami, a następnie odkładamy na około 3 do 7 dni w ciepłe miejsce.

Słoiki możemy położyć na jakiejś ściereczce lub innej podstawie, gdyż przez ten okres kapusta zwiększa swą objętość oraz wydziela sok. Przez ten czas należy wykonywać kilka razy w ciągu dnia następujące czynności:

  • odgazowywanie – przebijanie kapusty do dna słoików, by uwolnić zalegające powietrze, które może zniszczyć kieszonkę
  • dociskanie kapusty – można to robić ręką, tłuczkiem lub innym narzędziem

Kapustę kiszoną w ten sposób możemy spożywać już po około 3-4 dniach. Jest to minimalny okres oczekiwania. W zależności od naszych upodobań, możemy ją kisić dalej przez kilka dni.

Gdy osiągniemy dla nas efekt zadowalający, kapustę należy mocno dokręcić i przechowywać w chłodnym miejscu oraz jeść.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!