Kiszona kapusta z jabłkiem – tradycyjny przepis. Moja babcia zdradziła sekret jej przygotowania
Kiszonki to wspaniały wynalazek, by zachować letnie i jesienne smaki natury zimą. Możemy zakisić dosłownie wszystko, lecz najlepsza jest tradycyjna kiszona kapusta.
Jednak jak ją przyrządzić, by smakowała tak jak za dziecięcych czasów? Kiszona kapusta ma wiele zastosowań. Możemy na jej bazie ugotować zupę kapuścianą, robić surówki, stanowi również świetny dodatek do drugich dań. Niektórzy kochają spożywać ją także samą.
Poza walorami smakowymi, kiszona kapusta jest bardzo życiodajna. Zwiera wiele ważnych dla zdrowia witamin i minerałów (między innymi magnez, wapń, błonnik, witaminy A, C, E, B, PP). Ponadto, jest niskokaloryczna i mogą ją spożywać osoby dbające o linię, jak i cukrzycy.
Kapusta kiszona – składniki
Sekretem pysznego smaku kiszone kapusty kojarzonego z dawnymi czasami naszych babć są jabłka antonówki. Oto wszystkie składniki, których potrzebujemy, by ją przygotować:
- biała kapusta – 3 kg
- marchew – 1 duża sztuka
- jabłka antonówki – 2 lub 3 sztuki (według uznania)
- sól – 3 łyżki
Comments are closed.